Cara Mudah dan Semulajadi Kuatkan Sistem Imun Badan Melawan Penyakit | Triple Immune Protection

Cara Mudah dan Semulajadi Kuatkan Sistem Imun Badan | Kunci kepada hidup sihat berkualiti ialah sistem imun @ sistem pertahanan badan yang kuat. Ini akan membantu mencegah daripada mudah jatuh sakit. Apa gunanya  umur yang panjang dan harta berkepuk kalau badan tak sihat, kan? Ia satu nikmat yang sangat mahal!

Tapi untuk itu, kita kena faham macam mana caranya untuk kita boleh tingkatkan keupayaan sistem imun badan melawan penyakit.
cara-mudah-dan-semulajadi-kuatkan-sistem-imun-badan-kuatkan-antibodi

Kenali sistem imun badan kita

Sistem pertahanan badan kita dijadikan khusus untuk melawan serangan patogen seperti virus, bakteria, kulat, toksin, pencemaran dan parasit.

Untuk mencapai tujuan nie, kita perlu fokus pada 3 peringkat perlindungan dalam tubuh badan kita iaitu :

1) Barisan Pertahanan Pertama : Luaran (External Defense)

Diibaratkan seperti pagar berduri atau tembok penghalang, ia mencegah kuman daripada menceroboh masuk ke dalam tubuh. Ini melibatkan bahagian kulit (halang kuman masuk), mukus (lapisan yang memerangkap kotoran dan mikrob), air liur dan air mata (enzim antibakteria), asid perut (pH rendah membunuh mikrob).

2) Barisan Pertahanan Ke-2 : Dalaman (Internal Defense)

Seperti askar yang sedang berkawal mengawal sempadan, ia akan melawan semua bentuk pencerobohan sama ada oleh bakteria, virus, kulat atau bendasing seperti habuk dll.
Ini melibatkan peranan sel darah putih, interferon, dan sel pembunuh semulajadi. Tanda pencerobohan berlaku ialah bila berlakunya keradangan dalam badan.

3) Barisan Pertahanan Ke-3 : Imun (Immune Defense)

Ibarat pasukan elit terlatih yang mampu memusnahkan kuman secara spesifik dan menyimpan info mengenainya. Ini melibatkan antibodi badan. Tanda pencerobohan ialah dengan demam, sakit tekak, cirit-birit, gatal kulit, dll.

Cara aktifkan sistem pertahanan badan kita

 

Sebelum tu, cuba perhatikan diri kita. Adakah kerap :

  • demam, sakit tekak atau selsema?
  • alami simptom alahan terhadap sesuatu bahan, makanan atau persekitaran?
  • dapat jangkitan kuman?
  • alami luka yang susah atau lambat nak sembuh?
  • keletihan walau dah cukup rehat?

Jika ya, ini mungkin petanda sistem pertahanan badan yang semakin melemah.

Antara yang paling biasa jadi penyebab lemahnya sistem pertahanan badan ialah :

  1. Pemakanan tak terjaga atau tak berkualiti menyebabkan badan kurang dapat khasiat untuk berfungsi dengan sempurna
  2. Obesiti
  3. Merokok
  4. Stress syang tak terkawal
  5. Persekitaran yang tercemar
  6. Kurang tidur

Jadi semua nie kita perlu ambil perhatian. Jangan hanya mengharap ubat-ubatan bila jatuh sakit, sedangkan kita boleh usaha kuatkan sistem pertahanan badan dengan menangani hal-hal di atas terlebih dulu. Orang kata, “mencegah lebih baik dari merawat”, tak gitu?

Tips Menguatkan Sistem Imun Badan

Dari sudut pemakanan pula, ada bahan dan khasiat tertentu yang mampu membantu menguatkan sistem imun kita. Contohnya,

1) Vitamin C – meningkatkan jumlah sel darah putih

2) Bawang putih – Meningkatkan aktiviti sel darah putih

Bawang Putih Sebagai Antibiotik Semulajadi

3) Biji Plantago, biji labu, Japanese Honey Suckle, Bunga Safflower – merangsang  penghasilan interferon semulajadi dalam badan kita.

Bagaimana Interferon Membantu Meningkatkan Pertahanan Tubuh Kita

4) Karotenoid – antioksidan yang membantu melindungi sel-sel badan daripada rosak disebabkan jangkitan.

Tingkatkan imuniti dengan produk Shaklee

Bagi yang ingin sistem imun yang lebih kuat, anda boleh mencuba produk-produk Shaklee untuk membantu dari sudut pemakanan dan juga kebersihan sekeliling.

Sepanjang November hinggalah Disember 2016 ini, Shaklee menawarkan perlindungan imun tiga serangkai (Triple Immune Protection) melalui pelbagai produk yang menyokong dan membina sistem pertahanan tubuh kita dalam melawan serangan patogen dan penyakit.

  1. Daily Essential Health kombinasi vitamin asas yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan normal setiap hari
    promosi-shaklee-oktober-2016-daily-essential-health-set

    • ESP Shaklee : protein (daripada soya non-GMO) yang sangat diperlukan untuk pembinaan setiap sel badan
    • Vita-Lea Iron Formula : multivitamin lengkap dengan Zat Besi dan pelbagai vitamin dan mineral lain
    • OmegaGuard : minyak ikan yang bebas toksin serta kaya dengan asid lemak Omega-3 terutamanya DHA dan EPA
  2. Immune Protection – set vitamin “immune booster” untuk memperkuatkan lagi sistem pertahanan badan melawan penyakit
    promosi-shaklee-oktober-2016-immune-protection

  3. Advanced Protection – antioksidan pekat untuk melindungi dan membantu baikpulih sel dari dalam agar kekal berfungsi dengan normal.
    promosi-shaklee-oktober-2016-advanced-protection

  4. Get Clean Home Care Set Twin Pack – set produk pencuci untuk kegunaan di rumah yang bebas bahan kimia berbahaya dan selamat untuk seisi keluarga. Didatangkan bersama dua buah Shaklee non-woven bag serta dua buah Get Clean Spray Bottle yang comel.

    Asthma Anak Dorong Billionaire Roger Barnett Beli Shaklee

    promosi-shaklee-oktober-2016-get-clean-home-care-set

Dapatkan mana-mana set di atas bersama:

    • 2 buah Live Amazing Paper Bag PERCUMA!
    • peluang untuk mendapatkan jute bag Shaklee  serbaguna bernilai RM12.72 : Purchase with Purchase

Hubungi kami seperti di bawah untuk dapatkannya ya. ^_^

Let`s GET SHAKLEE TODAY!

UNTUK PERTANYAAN & ORDER :
======================
SMS/WhatsApp/Telegram +6018-369 0361 (Oja)

Kami juga mengalu-alukan anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran secara online menggunakan credit card / debit card melalui link di bawah. =)

esell-shaklee-logoa2PNG

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

=========================================================
Kami merupakan Pengedar Shaklee Bandar Dato Onn, Johor Bahru (ID 864914).
Menyediakan khidmat Cash-on-Delivery (COD) produk Shaklee untuk kawasan sekitar Johor Bahru : Bandar Dato Onn, Taman Daya, Adda Heights, Taman Setia Indah, Taman Seri Austin, Taman Bukit Mutiara, Taman Delima, Setia Tropika, JP Perdana, sekitar Kempas, Larkin, Kangkar Tebrau, Tampoi, Permas Jaya, dll.
Juga penghantaran ke seluruh Malaysia melalui khidmat kurier.

SERTAI KAMI sekarang untuk dapatkan penjimatan harga sehingga 19% serta peluang jana pendapatan dengan Shaklee!

2 Comments

  1. Perawat Sihir 5 November 2016
  2. Noriza Rahman 7 November 2016
error: Content is protected !!