Kenapa Cepat Nampak Tua Bila Aktif Bersenam

Cara Elak Cepat Nampak Tua Bila Aktif Bersenam | Saya pernah tengok satu gambar seorang yang telah berjaya menurunkan badan dengan jayanya, yang dikongsikan di FaceBook. Biasanya ramai cakap bila kita makin kurus, akan terlihat lebih muda, kan? Lagipun, saya assume,  lifestyle setelah melalui proses penurunan badan selalunya akan jadi lebih sihat.
elak cepat nampak tua bila bersenam-2

Tapi memang ramai yang hairan sebab lelaki dalam gambar tersebut memang nampak jauh lebih tua berbanding ketika beliau masih obese. Di kalangan para atlet pun banyak yang nampak lebih tua berbanding usia. Mesti ada sebab kenapa boleh jadi macam tue.

Kenapa ada yang cepat nampak tua bila aktif bersenam dan bersukan?

Bersenam memang sangat disarankan untuk kita kekalkan kesihatan dan juga awet muda, selain untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. Tapi senaman nie pun terbahagi kepada dua jenis, iaitu aerobik dan anaerobik.

cepat nampak tua bila aktif bersenam

Elakkan daripada terlampau aktif bersenam/bersukan melebihi kapasiti dan kemampuan diri. *image googled*

Kalau nak fokus pada membakar lemak, kena lakukan senaman jenis aerobik di mana kehadiran oksigen adalah diperlukan. Senaman aerobik nie juga dikenali sebagai senaman kardio, contohnya berenang, berlari, berbasikal, dll. Dengan bantuan oksigen badan kita boleh membakar lebih banyak kalori dan lemak akan ditukar kepada bentuk asid lemak untuk digunakan sebagai sumber tenaga. Proses ini dipanggil pengoksidaan.

Untuk bina otot pula, kita perlu lebihkan senaman anaerobik, iaitu senaman tanpa kehadiran oksigen.

Kalau boleh buat dua-dua secara konsisten, itu adalah lebih baik lagi.

Cuma kita kena tahu, bila kita TERLAMPAU aktif bersenam melebihi kemampuan diri, ia boleh hasilkan radikal bebas yang berlebihan di dalam badan. Bahaya radikal bebas berlebihan nie pun mesti ramai dah tahu, kan? Ia boleh sebabkan kerosakan sel-sel dalam badan, seterusnya mempercepatkan proses penuaan dan terjadinya bermacam penyakit.
fungsi antioksidan- melawan radikal bebas

Jadi kalau tak mahu cepat nampak tua dan badan cepat sakit-sakit bila aktif bersenam nie, WAJIB ambil antioksidan yang cukup setiap hari; kalau tak cukup daripada makanan, top up lah dengan suplemen antioksidan yang baik dan berkualiti ya. Ia boleh bantu badan kita melawan radikal bebas berlebihan yang terhasil daripada aktiviti senaman tadi.

Antioksidan mana yang perlu diambil?

Salah satu antioksidan yang sangat membantu mencegah kerosakan otot di kalangan orang yang aktif bersenam adalah Astaxanthin. Ia adalah sejenis pigmen semula jadi yang larut lemak dan diperolehi daripada pelbagai sumber lautan seperti alga mikro, salmon, ketam dan udang. Akhir-akhir nie Astaxanthin memang hangat diperkatakan kerana didapati mempunyai kuasa antioksidan yang sangat hebat.
antioksidan astaxanthin

Apa kebaikan Astaxanthin pada individu yang aktif bersenam/bersukan?

Ingat lagi bagaimana Astaxanthin membantu ikan salmon menjadi perenang yang hebat? Dengan kekuatan inilah ikan-ikan salmon mampu menempuh perjalanan panjang dalam mengharungi arus deras hingga ke hulu sungai.

Kita juga sebenarnya boleh mendapat manfaat yang sama bila mengambil Astaxanthin secara konsisten. Antara kebaikan Astaxanthin bagi yang aktif bersenam/bersukan :

  • Mencegah pengoksidaan di bahagian mana saja yang ia boleh berlaku.
  • Meningkatkan ketahanan dan kekuatan otot.
  • Meningkatkan stamina.
  • Mengurangkan keletihan selepas aktiviti.
  • Meningkatkan otot pulih dengan cepat.
  • Memberi lebih tenaga.
  • Membantu melegakan kesakitan dan keradangan pada otot, sendi.

Pendek kata, pengambilan Astaxantin didapati membantu meningkatkan keupayaan tubuh melakukan aktiviti fizikal yang intensif.

Jadi, jika kita nak elakkan cepat nampak tua bila aktif bersenam/bersukan, wajib konsisten amalkan antioksidan secukupnya, selain suplemen protein.

Dan yang paling penting, bersenamlah dengan ilmu yang betul serta jangan terlampau berlebihan. Ditakuti akan memudaratkan diri pula, kan?

* Credit : Utusan, Naturalnews, MedicineNet

Berita baik untuk semua, kini anda juga boleh dapatkan manfaat Astaxanthin yang hebat ini daripada CarotoMax Shaklee, semestinya daripada sumber semulajadi (alga Haematococcus pluvialis).
carotomax

Ia merupakan suplemen karotenoid (termasuk Astaxanthin) dengan kuasa antioksidan yang sangat hebat untuk mencegah penyakit seperti kanser, menjaga kesihatan mata dan kardiovaskular, melambatkan penuaan serta membantu mencapai kesihatan yang lebih baik dan menyeluruh, insyaAllah.

Anda juga boleh cuba Set Antioksidan Shaklee (ACE Set) untuk mendapatkan manfaat antioksidan yang lebih hebat.
ACE set suplemen antioksidan Shaklee

Hubungi kami jika berminat nak mencuba ya. 🙂

UNTUK PERTANYAAN & ORDER :
======================
SMS/WhatsApp/Telegram +6018-369 0361 (Oja)

Kami juga mengalu-alukan anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran secara online menggunakan credit card / debit card melalui link di bawah. =)

esell-shaklee-logoa2PNG

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

=========================================================
Kami merupakan Pengedar Shaklee Bandar Dato Onn, Johor Bahru, dan Pontian (ID 864914).
Menyediakan khidmat Cash-on-Delivery (COD) produk Shaklee untuk kawasan sekitar Bandar Dato Onn, Taman Daya, Adda Heights, Taman Setia Indah, Taman Seri Austin, Taman Bukit Mutiara, Taman Delima, Setia Tropika, JP Perdana, sekitar Kempas, Larkin, Kangkar Tebrau, Tampoi, Permas Jaya, dll.
Juga penghantaran ke seluruh Malaysia melalui khidmat kurier.

12 Comments

  1. Noriza Rahman 26 September 2015
  2. arnie 28 September 2015
  3. Yana 29 September 2015
  4. Mama Olin 30 September 2015
  5. Sani 2 October 2015
  6. mommykemai 3 October 2015
error: Content is protected !!