Ini Boleh Membantu Anda yang Susah Memandu Malam Kerana Rabun Silau

Ada tak di antara anda yang hadapi masalah susah memandu malam kerana rabun silau?

susah memandu malam sebab rabun silau-astigmatism

Selain rabun jauh dan rabun dekat, rabun silau adalah antara masalah penglihatan yang banyak dialami oleh ramai orang di seluruh dunia.

Ia jadi lebih bermasalah bila kena memandu waktu malam, disebabkan imej di sekeliling yang jadi tidak jelas dan pecah-pecah. Mata pun akan jadi pedih dan berair bila melihat sebarang cahaya di sekeliling, terutamanya lampu kereta pada arah yang berlawanan. Memang seksa tau. Dan sangat bahaya!

Rabun silau ada yang disebabkan oleh keradangan atau jangkitan pada mata, tapi kebanyakannya berpunca daripada astigmatism.

Bagi yang pertama kali dengar perkataan Astigmatism, ia sebenarnya berkait rapat dengan penglihatan menjadi kabur pada semua jarak yang disebabkan oleh permukaan kornea atau kanta tidak sekata. Itu yang imej jadi tak jelas dan pecah-pecah, terutama cahaya pada waktu malam.

astigmatism - masalah rabun silau - rabun malam

Perbezaan pada kornea mata mereka yang mempunyai masalah rabun silau (astigmatism) berbanding mata normal.

Sebenarnya, rabun silau boleh berlaku pada semua peringkat umur. Kiranya kalau anda mula rasa tak selesa dan sensitif terhadap cahaya pada waktu malam, bermakna anda ada masalah Astigmatism.

Astigmatism juga boleh terjadi serentak dengan rabun dekat atau rabun jauh. Macam saya sendiri, selain rabun silau saya juga ada masalah rabun jauh. Cuma, berbeza dengan jenis rabun yang lain, kadar peningkatan kerabunan mata bagi pengidap Astigmatism sangat perlahan dan lebih stabil.

Walau bagaimanapun, punca rabun silau mungkin berbeza-beza bagi setiap orang yang mengalaminya.

Antara punca rabun silau adalah :

    • keturunan (genetik)
    • kecederaan kornea mata
    • penyakit kornea seperti keratoconus
    • kencing manis (diabetes)
      Astigmatism pada pesakit kencing manis dikenali sebagai renticular astigmatism, dan berlaku bila bentuk kanta mata pesakit berubah disebabkan kandungan gula yang berlebihan. Tak perlu tergesa-gesa buat pembedahan dulu.

Kalau astigmatism tak tinggi dan kurang daripada 0.50D, biasanya taklah mengganggu penglihatan sangat. Tapi bila lebih tinggi daripada itu, ia boleh sebabkan sakit kepala, mata cepat letih dan silau yang kronik. Jadi kalau dah sampai tahap nie, memang kenalah betulkan kornea atau kanta.

Cara paling mudah untuk atasi rabun silau adalah dengan memakai cermin mata atau kanta khas untuk rabun silau. Selain tue, ada juga beberapa rawatan alternatif lain yang boleh dicuba untuk atasi rabun silau contohnya seperti LASIK, dll.

Jangan takut untuk dapatkan nasihat pakar mata kalau hadapi sebarang masalah penglihatan ya. Pemeriksaan penglihatan, ujian permukaan kornea dan pantulan juga bagus untuk mengetahui sama ada masalah tersebut adalah rabun silau ataupun fotofobia.

* Credit : Pakar Mata Hospital Ampang Puteri, Dr. Rozita Ahmad dalam Kosmo

Nutrisi penting untuk kesihatan mata

Dari segi nutrisi pula, mata kita sangat perlukan antioksidan yang cukup bagi melindungi  retina mata, kanta, makula, dll daripada serangan radikal bebas. Bayangkan sajalah kerosakan yang akan berlaku akibat puluhan ribu radikal bebas yang terhasil dalam masa satu saat. Boleh buat mata cepat rosak walaupun umur masih muda!

Antara antioksidan yang penting untuk kesihatan mata adalah daripada kumpulan carotenoids; iaitu pigmen-pigmen yang memberikan warna kuning, oren, merah dan ungu pada tumbuhan-tumbuhan termasuklah sayur dan buah-buahan. Carotenoids ini pun ada bermacam jenis, contohnya beta-carotene, lycopene, zeaxanthin, astaxanthin, lutein, alpha-carotene, dll.

Tapi dalam banyak-banyak jenis carotenoids, setakat nie Astaxanthin adalah yang paling berkuasa dalam melawan radikal bebas, jauh melebihi kebanyakan antioksidan lain seperti vitamin C, E, dll. Ia juga boleh merentasi barrier antara darah-otak dan juga darah-retina mata, menjadikannya sangat membantu dalam menjaga kesihatan mata kita.
(Info lanjut mengenai Astaxanthin ada saya kongsikan dalam entry8 Manfaat Astaxanthin untuk Sihat dan Awet Muda“.)

* Credit : Encyclopedia
carotomax shakleeSetiap satu carotenoids memang mempunyai manfaat dan fungsi tersendiri, tapi bila ia diambil bersama-sama, kesannya akan jadi bertambah hebat. Nak-nak sesetengah carotenoids nie agak mahal dan susah nak dapatkannya, kan? Jadi berbaloi sangat kalau anda cuba suplemen carotenoids yang berkualiti dan ada banyak kombinasi antioksidan di dalamnya.

Di Shaklee ada CarotoMax untuk anda dapatkan manfaat carotenoids semulajadi seperti Beta-carotene, Alpha-carotene, Astaxanthin, Zeaxanthin, Lycopene dan Lutein.
kandungan carotomax - carotenoids Oleh sebab ia dalam bentuk pre-cursor Vitamin A (yang hanya akan ditukar kepada Vitamin A dalam jumlah yang diperlukan oleh badan), CarotoMax adalah lebih selamat diambil untuk mendapatkan Vitamin A memandangkan Vitamin A jika berlebihan (overdose) akan boleh jadi keracunan. 😉

Anda juga boleh dapatkan manfaat antioksidan yang lebih hebat melalui Set Antioksidan Shaklee (ACE Set).
ACE set suplemen antioksidan Shaklee

Testimoni CarotoMax bantu masalah rabun silau

1) Anak sakit kepala sebab rabun silau (Credit : Jom Sihat)
testimoni carotomax-hilangkan sakit kepala sebab rabun silau2) Tak boleh memandu malam kerana rabun silau (Credit : Jom Sihat)
testimoni carotomax-tak boleh memandu malam sebab rabun silau3) Puan Yana @ VitaminKita.Net : Mata berair menghadap screen sebab rabun silau
testimoni carotomax-mata berair menghadap screen sebab rabun silau

4) Puan Ayang Hartini @ Tini`s Health & Beauty Shop : Ada rabun jauh dan rabun silau
testimoni carotomax-turunkan rabun jauh dan rabun silau

5) Puan Nor Adha Mansor @ RahsiaSihat.Com : Susah memandu malam kerana rabun silau
testimoni carotomax-susah memandu malam sebab rabun silau

6) Suami Puan Jaja Joe : Ada masalah rabun silau
testimoni carotomax-masalah rabun silau

7) Puan Mai @ Mynutrisi.Com : Mata stress dan berpinar serta susah memandu malam kerana rabun silau

testimoni carotomax-

Dan ini komen beliau selanjutnya,
testimoni carotomax-mata letih dan tak boleh memandu malam sebab rabun silau
* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna produk ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila consult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Jika anda juga mempunyai masalah rabun silau dan susah memandu malam, mungkin boleh cuba CarotoMax untuk elak keadaan bertambah teruk lagi.

Hubungi kami jika berminat nak mencuba ya. 🙂

UNTUK PERTANYAAN & ORDER :
======================
SMS/WhatsApp/Telegram +6018-369 0361 (Oja)

Kami juga mengalu-alukan anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran secara online menggunakan credit card / debit card melalui link di bawah. =)

esell-shaklee-logoa2PNG

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

=========================================================
Kami merupakan Pengedar Shaklee Bandar Dato Onn, Johor Bahru, dan Pontian (ID 864914).
Menyediakan khidmat Cash-on-Delivery (COD) produk Shaklee untuk kawasan sekitar Bandar Dato Onn, Taman Daya, Adda Heights, Taman Setia Indah, Taman Seri Austin, Taman Bukit Mutiara, Taman Delima, Setia Tropika, JP Perdana, sekitar Kempas, Larkin, Kangkar Tebrau, Tampoi, Permas Jaya, dll.
Juga penghantaran ke seluruh Malaysia melalui khidmat kurier.

9 Comments

  1. maizura osman 29 August 2015
  2. Noriza Rahman 30 August 2015
  3. onlajer 1 September 2015
  4. myrujukan 2 September 2015
error: Content is protected !!