Tips Sahur untuk Lebih Tenaga dan Tak Cepat Lapar Semasa Puasa

Tips Sahur untuk Lebih Tenaga dan Tak Cepat Lapar Semasa Puasa | Alhamdulillah..masih dipanjangkan umur untuk melalui Ramadhan. Moga sepanjang Ramadhan ini, amal kita akan makin bertambah, baik dari segi kualiti mahupun kuantitinya, insyaAllah.
ramadhan kareem

Dalam pada itu, macam biasa imej puasa sangat sinonim dengan keletihan, lesu, lapar dan dahaga, betul tak? Tapi kalau sampai amal ibadah pun jadi `terkorban` gara-gara letih dan tak larat, bagi saya agak rugi di situ. Bukan saja ibadah khusus seperti puasa dan solat, tapi juga ibadah umum yang lain. Belajar, berniaga, bekerja, dll juga satu ibadah, kan? 😉

Satu sebab badan cepat letih dan lapar pada bulan puasa ada pada sahur yang kurang berkualiti. Sahur kan sunnah, kalau boleh jangan ditinggalkan ya. Dan sunnah juga untuk melambat-lambatkannya, bukan kita makan sebelum tidur untuk mengganti sahur.
hadith sahur sunnah nabi

Tapi, pernah tak anda ada pengalaman begini; makan banyak masa sahur tapi lepas tue cepat rasa lapar semula?

Jawapannya ada pada nilai Indeks Glisemik (GI) sesuatu makanan.

Makin tinggi nilai GI, maka makin cepat makanan ditukar kepada gula untuk dijadikan tenaga, Bermakna, paras gula dalam darah akan cepat shoot naik tinggi, dan turun menjunam dengan cepat juga selepas itu.
Kesannya, badan akan mula rasa letih (sebab para gula turun mendadak) dan lapar semula.

Kalau anda nak tahu, Indeks Glisemik nasi putih sangat tinggi, melebihi 70. Sebab tue bila makan nasi, walaupun makan banyak, kita akan cepat lapar semula.

Melainkan kalau kita kurangkan nasi dan lebihkan portion lauk pauk (sumber protein) dan sayur-sayuran (sumber serat), tak pun kalau kita tukar kepada beras berserat tinggi seperti beras perang atau beras hitam, barulah badan lebih tenaga dan tak cepat lapar.

Walau bagaimanapun, sebagai seorang isteri dan ibu, saya juga faham bila waktu sahur nie kita ada kekangan seperti :

    • masa menyediakan makanan yang terhad
    • selera makan agak kurang
    • masa makan yang terhad

Namun yang lebih penting lagi, adakah makanan sahur kita

    • seimbang dan cukup khasiatnya?
    • boleh membantu kenyang lebih lama dan lebih bertenaga?

Suplemen Shaklee untuk lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa

Sebab itu saya memilih untuk amalkan suplemen Shaklee semasa sahur untuk lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa, selain untuk tampung keperluan nutrisi harian.
suplemen shaklee-resepi sahur untuk lebih tenaga dan kenyang lebih lama

Antara suplemen yang hot-selling semasa bulan puasa adalah Mighty 3 Gems Set yang terdiri daripada :

  • Performance Drink : Minuman isotonik tanpa gula yang membantu menjaga keseimbangan elektrolit, air dan paras gula dalam badan, sekaligus mencegah dehidrasi (badan kehilangan air). Kulit juga lebih lembab serta bantu awet muda
  • Meal Shakes : Multivitamin dan multimineral lengkap dengan serat dan protein untuk menampung keperluan khasiat sehari-hari.
  • ESP : Protein adalah lebih lambat dihadam, jadi membantu rasa kenyang yang lebih lama. Indeks Glisemiknya juga rendah (= 39) dan membantu menstabilkan paras gula dalam darah supaya tidak cepat rasa lapar. Sesuai diambil oleh pesakit kencing manis.
    suplemen shaklee untuk lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa-ESP

(Info dan testimoni di sini : Rahsia Lebih Tenaga di Bulan Puasa, Suplemen untuk Bulan Puasa)

Saya memang akan bancuhkan secawan Mighty 3 Gems Set ini untuk anak sulung yang tahun ini mula belajar berpuasa. Maklumlah, kadang-kadang anak-anak ada yang tak berapa selera makan di awal pagi, kan? Sikit je dia makan. Risau pulak dia lapar dan kehausan nanti (walaupun takde lah nak paksa bertahan sampai berbuka). Tapi bila bagi suplemen nie, sekurang-kurangnya bolehlah tambahkan nilai nutrisi untuk anak-anak, dan dalam masa yang sama bantu berikan lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa. 😉

Satu lagi produk Shaklee untuk lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa adalah Cinch Shake Mix. Saya pun sekarang amalkan ini semasa sahur selain makan sedikit nasi atau roti tinggi serat. Daripada pengalaman ganti puasa sebelum ini, memang rasa kenyang lebih lama dan tak rasa lembik langsung.
cinch-shake-mixSaya sukakan Cinch Shake Mix untuk sahur sebab :

    • Kesemua Cinch Shake Mix Shaklee mempunyai Indek Glisemik yang rendah (GI 16~27). Maknanya, tak cepat lapar! Perut pun tak pedih. 😉
    • Senang nak sediakan; hanya bancuhkan dalam fresh milk/air kosong, dan goncangkan dengan shaker. Siap!
    • Rasa yang sedap! (Bagi penggemar kopi, anda patut cuba perisa Latte!)
    • Cinch Shakes Vanilla boleh divariasikan penyediaannya. Contoh : smoothie buah dengan Cinch.
    • Ada kandungan Leucine untuk menjaga otot daripada rosak atau lembik.
    • Cukup vitamin dan mineral penting untuk badan. Jadi kalau tak sempat makan pun tiada masalah!

Ini antara komen sahabat Shaklee saya yang juga ambil Cinch Shake Mix semasa sahur.

resepi sahur yang berkhasiat dan mengenyangkan-testimoni cinch shake 1

Testimoni Puan Yati @ RahsiaVitamin.Com

resepi sahur yang berkhasiat dan mengenyangkan-testimoni cinch shake 2

Testimoni Puan Arnie @ GenkiMomma.My

Walau bagaimanapun, sunnah makan tamar tidak diabaikan ketika sahur dan berbuka. Kombinasi tamar dan ESP / Meal Shakes / Cinch Vanilla sangat bagus diamalkan tau. Nak tambahkan oat dan buah seperti pisang pun boleh. Hanya blendkan bersama untuk dijadikan smoothie. Memang sedap, berkhasiat, lebih tenaga dan mengenyangkan! Ia juga sesuai untuk ibu mengandung, ibu menyusukan anak dan seisi keluarga. 😉

resepi sahur untuk lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa

Resepi sahur yang berkhasiat dan mengenyangkan dikongsikan oleh Master Shareeza.

Berminat nak cuba suplemen Shaklee untuk lebih tenaga dan tak cepat lapar semasa puasa?

UNTUK PERTANYAAN & ORDER PRODUK SHAKLEE 
=======================================
SMS/WhatsApp/Telegram +6018-369 0361 (Oja)

Kami juga mengalu-alukan anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran secara online menggunakan credit card / debit card melalui link di bawah. =)

esell-shaklee-logoa2PNG

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

=========================================================
Kami merupakan Pengedar Shaklee Bandar Dato Onn, Johor Bahru (ID 864914).

Menyediakan khidmat Cash-on-Delivery (COD) produk Shaklee untuk kawasan sekitar Johor Bahru : Bandar Dato Onn, Taman Daya, Adda Heights, Taman Setia Indah, Taman Seri Austin, Taman Bukit Mutiara, Taman Delima, Setia Tropika, JP Perdana, sekitar Kempas, Bandar Baru Uda, Larkin, Tampoi, Permas Jaya, Taman Perling, dll.
Juga penghantaran ke seluruh Malaysia melalui khidmat kurier.

SERTAI KAMI sekarang untuk dapatkan penjimatan harga sehingga 19% serta peluang jana pendapatan dengan Shaklee!

2 Comments

  1. Noriza Rahman 28 June 2015
    • Oja Samid 1 July 2015
error: Content is protected !!